سه‌شنبه

اعدام های روبه فزونی ایران



سازمان عفو بین الملل گزارش داده که از ابتدای سال میلادی جاری تا کنون ۴۰ نفر در ایران اعدام شده‌اند.
بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل تنها در یک هفته گذشته ۳۳ نفر در ایران اعدام شده‌اند.
به گفته این سازمان، از اول ژانویه ۲۰۱۴ (۱۱ دی ماه) اعدام ۲۱ نفر به‌صورت رسمی توسط حکومت ایران اعلام شده است و گزارش‌های موثق هم اعدام ۱۹ نفر دیگر را تایید می‌کند که در مجموع شمار اعدام‌ها از ابتدای سال جاری میلادی را به ۴۰ مورد می‌رساند.
احکام بیشتر اعدام‌ شدگان در ارتباط با پرونده های مواد مخدر صادر شده بود.
حسیبه حاج صحرایی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین‌الملل در این‌باره می‌گوید: "شمار زیاد اعدامیان ایران در این ماه نگران کننده است. در حالیکه ایران شمار اعدام ها را افزایش داده، تلاش این کشور برای تغییر وجهه بین المللی خود بی‌معناست."
خانم صحرایی از ایران خواسته است که هرچه سریع‌تر مجازات اعدام را ملغی کند.
سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید از ابتدای سال جاری میلادی دست‌کم یک حکم اعدام در تاریخ ۱۳ ژانویه (۲۳ دی) در سیرجان، استان کرمان، در ملاء عام اجرا شده است.
کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران آمار سرانه اعدام سالیانه بیش از هر کشور دیگری در جهان است. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۴۰۲ نفر در ایران اعدام شدند که ۵۳ مورد از این اعدام‌ها در ملاء عام بوده است.
براساس آمار سال ۲۰۱۱ این کمپین، جمهوری اسلامی در آن سال ۶۰۰ نفر را اعدام کرد که از نظر کثرت اعدام‌ها در جهان، در رده دوم پس از جمهوری خلق چین با یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون جمعیت قرار داشت و گفته شده است که ۸۱ درصد از این اعدام‌ها به جرایم مرتبط با مواد مخدر، از جمله استفاده شخصی از این مواد ارتباط داشته است.

دوشنبه

احتمال افزایش اعدام ها در ایران

سازمان ملل متحد از افزایش اخیر اعدام ها در ایران ابراز نگرانی کرد.
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با صدور بیانیه ای از ایران خواست آنچه «افزایش ناگهانی» اعدام از طریق به دار زدن در این کشور خوانده را متوقف کند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد می گوید گزارش ها نشان می دهد دست کم ۴۰ نفر تنها طی دو هفته اول ماه ژانویه به دار آویخته شدند.
این دفتر می گوید در مجموع ۶۲۵ نفر در سال ۲۰۱۳ در ایران اعدام شدند که برخی از آنها زندانیان سیاسی و برخی نیز متهمان پرونده های مرتبط با قاچاق مواد مخدر بوده اند.
پیشتر سازمان های حقوق بشری از افزایش اعدام ها در ایران ابراز نگرانی کرده بودند.
تهران هنوز به بیانیه روز چهارشنبه سازمان ملل متحد واکنشی نشان نداده است. اما در گذشته، آیت الله لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران و برادرش جواد لاریجانی، رئیس ستاد حقوق بشر همین قوه بارها از روند اعدام ها در ایران دفاع کرده اند. آنان همچنین می گویند ایران زندانی سیاسی ندارد.
کریستون هینز، یک گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد گفت این نگرانی عمیق وجود دارد که ایران افراد را به خاطر جرائمی اعدام می کند که تحت قوانین بین المللی، آنها «جرائم بسیار جدی» قلمداد نمی شوند.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران نیز به صدای آمریکا گفت در مورد عادلانه بودن احکام صادر شده اعدام نگرانی هایی وجود دارد. او گفت اولین نگرانی حق ضعیف دادرسی در این پرونده ها است. او گفت بزرگترین نگرانی مربوط به گزارش های اخذ اعترافات اجباری است و دادگاه نیز امکانی برای دفاع برای متهم نمی گذارد.
اوایل ماه جاری میلادی، سازمان عفو بین الملل از ایران خواست اعدام ها را متوقف کند و به آنچه اعدام های «مخفیانه» خواند، پایان دهد.
سازمان دیده بان حقوق بشر نیز خواستار توقف اعدام ها در ایران شد و گفت اعدام ها با یک نرخ بالا ادامه یافته است.
در ماه نوامبر وزیر امورخارجه ایران به روزنامه لوموند فرانسه گفت کسی به خاطر مسائل سیاسی در ایران اعدام نشده است. او دستگاه قضایی ایران را «مستقل» توصیف کرد اما گفت ایران می تواند بهتر از وضعیت کنونی عمل کند.