چهارشنبه

خواهرستاربهشتی: علنا جلوی من را در خیابان می گیرند و می گویند می بریمت کهریزک



کميته گزارشگران بدون مرز 



کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران:




خواهر ستار بهشتی، وبلاگ نویسی که پس از بازداشت در بازداشتگاه نیروی انتظامی به طرز مرموزی براثرفشارهای متحمل شده حین بازجویی درآبان ماه سال ۹۱ جان خود را از دست داد، به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران خبر داد هنوز پرونده برادرش پس از گذشت ۵ ماه از حادثه به دادگاه ارائه نشده است و این خانواده همچنان تحت فشار و تهدید برای سکوت و مصاحبه نکردن با رسانه های خارج از کشور است.
سحر بهشتی به کمپین گفت:« علنا جلوی من را در خیابان می گیرند و می گویند می بریمت کهریزک، از ترانه موسوی می گویند. هنوز هم که هنوز است تحت فشار هستیم. می خواهند سکوت کنیم و حرف نزنیم. وقتی مادرم مصاحبه می کند تلفن های تهدید آمیزشان را به من شروع می کنند که برای چی مادرت مصاحبه کرد، ببین خوشحال باش که این هفته هم تونستی سر خاک برادرت بروی.»
سحر بهشتی در حالی از تهدیدهای ماموران امنیتی به خانواده اش خبر داد که سه شنبه ۲۰ فروردین ماه وزیر کشور برای پاسخ به سوال علی مطهری در خصوص علت مرگ ستار بهشتی در مجلس حاضر شد و البته در واکنش به سوال علی مطهری، نماینده مجلس گفت که فقط «باید منتظر رای قوه قضاییه ماند.» محمد مصطفی نجار، وزیر کشور در گزارشش ستار بهشتی را فردی نامید که «از طریق درج مطالبی در وبلاگ خود اقدام به تبلیغ علیه نظام کرد و با فعالان سیاسی معاند نظام همکاری داشت و با آنها در تماس بود.» با این حال وزیر کشور اعلام نکرد که فعالان سیاسی معاند نظام که ستار با آنها همکاری داشته است چه کسانی بوده اند.
این در حالیستکه علی مطهری روزسه شنبه گفت که در وبلاگ ستار بهشتی مطلب توهین آمیز پیدا نکرده است و همچنین اشاره کرد: «اتهام وی انتقاد یا توهین به مسئولان نظام در وبلاگش بوده است که البته در قانون توهین تعریف خاصی دارد و شامل الفاظ رکیک می شود اما بنده چنین چیزی را در نوشته های ستار بهشتی پیدا نکردم.»
علی مطهری، عضو کمسیون فرهنگی مجلس در اظهارات خود با اشاره به وبلاگ نویسان دیگری که در بازداشت هستند خواست تا به آنها سخت گیری نشود و همچنین در خصوص این ادعا که مادر ستار بهشتی اعلام رضایت کرده است، گفت:«ممکن است بگویند مادر ستار بهشتی رضایت داده است اما او گفته است حکم بازداشت دخترم را به من نشان دادند تا از من رضایت بگیرند نمی خواستم داغ دیگری روی سینه ام بماند و مجبور شدم و امضا کردم. حتی اگر مادر او نیز رضایت داده باشد حق مدعی العموم برای پیگیری پرونده محفوظ است.» علی مطهری و تعداد دیگری از نمایندگان در جلسه امروز مجلس اعلام کردند که از پاسخ های وزیر کشور در خصوص علت مرگ ستار بهشتی قانع نشده اند.
سحر بهشتی در خصوص آخرین وضعیت پرونده برادرش به کمپین گفت:« پرونده هنوز به دادگاه فرستاده نشده است. حصر وراثت از ما خواستند که با وکیل به شعبه سوم دادسرای جنایی دادیم و گفتند که مقداری از تحقیقات مانده است ولی این امید را دادند که به زودی پرونده به دادگاه بفرستند و گفت شکنجه گر ستار در زندان است. »
خواهر ستار بهشتی که متولد سال ۱۳۶۴ و دارای یک پسر است با اظهار اینکه از این تهدید ها خسته شده اند و از گفتنش دیگر نمی ترسد به کمپین گفت: « به خدا دیگر از جان خودمان سیر شدیم، خسته شدیم. مثلا جمعه آخر سال که می خواستیم برویم سر خاک برادرم به من تلفن زدند و تهدیدم کردند: “می گیریم و می بریمت، نرو. کتکت می زنیم.” حتی برای سر خاک رفتن یه جورهای ما تحت فشار هستم. دور تا دورمان پر از مامور است. وقتی به سرخاک هم می رویم، ماموران زن به من می گویند: ” پاشو برو دیگه، چی می خواهی نشستی!” همش با ترس زندگی می کنم. دیگر وقتی می خواهم از خانه بیرون بروم اشهدم را هم می گویم.»
سحر بهشتی گفت:« ستار را کشتند و فشارهایشان را از سر خانواده ستار کم نمی کنند. ما مورد ظلم قرار گرفتیم ما ظالم نیستیم، ما کشته دادیم ما نکشتیم. هر وقت هم حرف می زنم بهم می گویند که مراقب الفاظت باش.»
سحر بهشتی در پاسخ به این سوال که این تهدید های تلفنی و خیابانی از سوی چه کسانی صورت می گیرد، گفت:« از سوی ماموران امنیتی. آخر معلوم نیست که برای چه ارگانی هستند، همه شان لباس شخصی هستند. کارت شان را که به من نشان نمی دهند.»
سحر بهشتی در خصوص رضایت مادرش که مرتب از سوی مسولان به آن اشاره می شود، گفت: «آقا ستار ۴ روز بود که کشته شده بود به مامان بدون اطلاع من می گویند که می خواهیم شکنجه گران ستار را بهت نشان دهیم و با برادر و همسر من می برند و آنجا که می روند هر کدامشان را به یک گوشه می کشند و پلیس های امنیت این ها را دوره می کنند و به مادرم می گویند “از کجا معلوم که وقتی برگردی خانه سحرت زنده باشد شاید سحرت را هم بکشیم مثل ستار. دیگر رضایت بده، تمام کن، نگذار به قول گفتنی سحرت را هم ازت بگیریم.” دادشم را تهدید می کنند که خواهرت را می بریم. اصلا یک چیزهای نامربوطی گفته بودند که افتضاح است. از کهریزک بهش توضیح می دهند و از ترانه موسوی. به شوهرم هم گفته بودند که حکم بازداشت سحر در دست ماست، سحر را می بریم، مصاحبه کرده با صدای آمریکا و همه اینها را بهش گفته بودند. اینها هم خب ترسیده بودند و بنده خدا مادرم مجبور شده بوده چون دیگر نمی خواسته داغ دل دیگری رو دلش بیاید اجبارا یک امضا می دهد اما نسبت به شخص یا اشخاصی این رضایت نیست. حتی خانم پور فاضل (وکیل) گفت که این رضایت چه رضایتی بوده زمانیکه خودتان می گفتید که ستار به مرگ طبیعی رفته، سکته کرده. برای مرگ طبیعی رضایت گرفتید؟ رضایتی که با تهدید باشد اصلا مورد قبول نیست.»
خواهر ستار بهشتی درباره خواسته خود و خانواده اش به کمپین گفت:« به ما یک نفر را به عنوان شکنجه گر اصلی ستار معرفی کردند که ستار زیر دست او کشته شده است. مادرم همچنان خواهان مجازات عادلانه است و اصلا و ابدا قرار نیست که فعلا رضایت بدهیم و یا حتی پیشنهادهای دیگری که شده را قبول کنیم. ما فقط خواستار تشکیل دادگاهی عادلانه و علنی هستیم. تنها خواست مان این است که عدل علی برگزار شود، همین و بس. چون ستار بی گناه و زیر شکنجه کشته شد. ماموران بدون حکم وارد خانه مادرم شدند، او را بردند و چهار روز بعد کشتندش و آخر سر به ما می گویند خفه شویم، هنوز هم می گویند خفه شید.»
ستار بهشتی، متولد سال ۱۳۵۶، کارگر و وبلاگ‌نویسی بود که در تاریخ ۹ آبان ماه ۱۳۹۱ توسط پلیس فتا دستگیر شد. او به اتهام “اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت در شبکه اجتماعی و فیس بوک” بازداشت شده بود. در مدت بازجویی به شدت از سوی پلیس فتا شکنجه شد و در همین جریان درگذشت و در گورستان رباط کریم نزدیک محل زندگیش به خاک سپرده شد. بر اساس گزارش ثبت شده در روابط عمومی بهشت زهرای تهران تاریخ، مرگ ستار بهشتی ۱۳ آبان ماه نوشته شده است.
پس از انتشاز خبر مرگ بهشتی، ۴۱ نفر از زندانیان سیاسی زندن اوین در نامه‌ای که در سایت کلمه منتشر شد اعلام کردند که ستار بهشتی روزهای ۱۰ و ۱۱ آبان ۱۳۹۱ در بند ۳۵۰ اوین بوده و آثار شکنجه در تمام قسمت‌های مختلف بدنش مشهود بوده‌است.»
کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران در گزارشی که که در ۱۹ آبان ۱۳۹۱ منتشر کرد به نقل از یکی از بستگان بهشتی که جنازه او را دیده بود نوشت: «روی سرش فرورفتگی بزرگی بوده و روی سرش گچ کشیده بودند. صورتش باد کرده بوده‌است. به محض این که بند کفن را باز کردند از کنار زانوی راستش به کفن خون زده و کفن کاملاً خونی شده‌است. علائمی از کالبد شکافی هم روی بدنش بوده‌است.»

دوشنبه

IRANIAN HUNGER STRIKERS IN CRITICAL CONDITION




Amnesty International

DOCUMENT - IRAN: IRANIAN HUNGER STRIKERS IN CRITICAL CONDITION

UA: 88/13 Index: MDE 13/018/2013 Iran Date: 12 April 2013
URGENT ACTION
IRANIAN HUNGER STRIKERS IN CRITICAL CONDITION
Two men imprisoned in Adel Abad Prison in Shiraz, south-west Iran, are in critical condition after a prolonged hunger strike protesting the harsh treatment of dervishes, including lawyers, in Tehran’s Evin Prison. They have been beaten, have lost consciousness several times, and are being kept alive by intravenous drips in prison.
Saleh Moradi and Kasra Nouri, are Gonabadi dervishes from the Nemattolah Gonabadi order, one of Iran’s largest Sufi orders. They started a “wet” hunger strike (taking water but not food) on 15 January in protest at the illegal transfer of seven dervishes, including lawyers, imprisoned without trial, to solitary confinement in Tehran’s Evin Prison. On 21 March, both men intensified their protest by entering into a “dry” hunger strike (refusing water as well as food). They have reportedly each lost 35 kilos and are thought to be in critical condition. A source close to the men said that on 25 March, prison security officials and officials from the Ministry of Intelligence bound their hands and feet and force-fed them bread in an attempt to break their hunger strike. This was reportedly filmed by the authorities to ‘prove’ they had ended their hunger strike. On 1 April, Kasra Nouri was transferred to a Ministry of Intelligence facility and reportedly severely beaten before being taken back to Adel Abad Prison. Both men have been moved to the prison infirmary where they are receiving fluids through intravenous drips.
Saleh Moradi, journalist and a manager of Majzooban-e Nour website (a Sufi news agency that reports on human rights violations against dervishes) and Kasra Nouri, a network member of the website, were detained in September 2011 and January 2012 respectively, during a wave of arrests of Gonabadi dervishes. They were arrested in connection with their activism and accused of “spreading propaganda against the system” and “acting against national security” but have yet to stand trial. They have been denied access to lawyers since their arrest.
Please write immediately in Persian, Arabic, English or your own language:
Calling on the Iranian authorities to allow Saleh Moradi and Kasra Nouri regular access to adequate medical care from medical professionals acting in accordance with medical ethics, including in civilian hospitals with specialized facilities, and not to coerce them to end their hunger strike, and to ensure that they are treated humanely at all times and not punished in any way for their hunger strike;
Calling on them to release the men unless they are to be promptly charged with internationally recognizable criminal offences and tried according to international fair trial standards and to immediately grant them access to lawyers of their choosing;
Urging them to investigate allegations that they were tortured. Anyone found responsible for abuses should be brought to justice in accordance with international fair trial standards.

PLEASE SEND APPEALS BEFORE 23 MAY 2013 TO:

Governor of Adel Abad Prison
Ghassemi Eskandari
Adel Abad Prison
Shahrak-e-Shahid Motahhari
Edalat Boulevard
Shiraz
Iran
Salutation: Dear Sir
Head of Judiciary in Fars Province
Doctor Khodaiyan
Shohada Square
Central Judicial Compound
Shiraz
Fars Province
Email: khodaiyan@dadfars.ir
Salutation: Dear Sir
And copies to:
Secretary General High Council for Human Rights
Mohammed Javad Larijani c/o Office of the Head of the Judiciary Pasteur St, Vali Asr Ave
South of Serah-e Jomhouri Tehran, Islamic Republic of Iran Email: larijani@ipm.ir Salutation: Your Excellency
Also send copies to diplomatic representatives accredited to your country.
Please check with your section office if sending appeals after the above date.
URGENT ACTION
IRANIAN HUNGER STRIKERS IN CRITICAL CONDITION

ADDITIONAL INFORMATION

Kasra Nouri and Saleh Moradi were both detained during a wave of arrests when over 60 Gonabadi dervishes were detained in the Iranian cities of Kavar, Shiraz and Tehran between September 2011 and January 2012. On 10 September 2011 Saleh Moradi was arrested by security officers during a raid on his home in Shiraz, Fars Province, south-west Iran. Security officials presented no arrest warrant at the time but transferred him to the Shiraz Ministry of Intelligence Detention Centre, known simply as No.100, where he was reportedly tortured for two months until he was transferred to Adel Abad Prison. Kasra Nouri was arrested on 11 January 2012 but released on 26 February after making a bail payment of 500 million Rial ($14,164 at the time of writing). He was re-arrested on 14 March 2012 and reportedly held incommunicado in the Shiraz Ministry of Intelligence detention centre before being transferred to Adel Abad Prison. His family were not informed of his whereabouts and were only permitted to visit him four weeks after his arrest.
On 9 April 2013, the Head of Adel Abad Prison, Ali Mozafari, visited Kasra Nouri and Saleh Moradi in the prison infirmary, hugged them, and broke down in tears. He immediately resigned from his position in protest, stating that it was beyond his powers to alter their “unjust” situation. He has since been replaced by Ghassemi Eskandari.
The men are on hunger strike in protest at the deteriorating health and illegal transfer of seven dervishes, lawyers and managers of Majzooban-e Nour website from Tehran’s Evin Prison’s general ward, Section 350, to solitary confinement in Section 209, which is under the control of the Ministry of Intelligence. The seven dervishes, four of whom are lawyers, Afshin Karampour, Amir Eslami, Farshid Yadollahi, and Mostafa Daneshjoo, and three others, Hamid-Reza Moradi Sarvestani, Omid Behroozi, and Reza Entesari, were all detained around the same time in September 2011. Since their arrests, formal charges have not been brought against the men but they have been accused of “spreading propaganda against the system” and “acting against national security”. Despite this, in January 2013, Judge Abolghasem Salavati from Branch 15 of Tehran's Revolutionary Court summoned them to court. The men complained about the illegality of their imprisonment and the lack of due process in their case and refused to take part in a trial when they were summoned. In a punitive act, the authorities transferred the men from the general ward to solitary confinement. Under international law, individuals must be promptly charged and brought before a court to hear their charges.
Members of religious minorities in Iran, including dervish communities, suffer discrimination, harassment, arbitrary detention, and attacks on community property. Gonabadi dervishes, who in Iran consider themselves to be Shi’a Muslims, have faced rising harassment in recent years. The arrests in September 2011 followed weeks of rising tension after the Supreme Leader gave a speech in Qom, the main centre for religious study, denouncing “false mysticism” and encouraging his audience to speak to the public about the “dangers” of religious minorities in Iran, including Sufis (see UA: 280/11 Index: MDE 13/080/2011, http://amnesty.org/en/library/info/MDE13/080/2011/en).
Several prominent clerics in Iran have issued fatwas attacking Sufis. Ayatollah Lankarani said in 2006 that Sufis were “misleading Iranian youth” and that “any contact with them was forbidden”. Hundreds were arrested in Qom in February 2006 following protests over the destruction of their place of worship (hosseinieh); see UA 43/06 (Index: MDE 13/018/2006, http://amnesty.org/en/library/info/MDE13/018/2006/en). Hosseiniehs in other towns and cities have been destroyed or closed. At least four teachers were dismissed from their employment in 2008 on account of their participation in Sufi practices. In October 2008, seven were arrested in Esfahan, and five in Karaj, near Tehran, apparently on account of their affiliation to the order.
Name: Kasra Nouri and Saleh Moradi
Gender m/f: m
UA: 88/13 Index: MDE 13/018/2013 Issue Date: 12 April 2013